Vanochtend, dinsdag 13 september, heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) samen met de politie meerdere invallen op verschillende locaties in Nederland gedaan. Met de nieuwste drone van DJI, de DJI Mavic 3 die is uitgerust met een 512GB Samsung Pro Plus micro SD kaart zijn beelden waargenomen van de inval in Heeswijk-Dinther in het huis van Frits van Eerd (55), de topman van Jumbo. Overigens wil het Openbaar Ministerie niet bevestigen of de heer Van Eerd één van de verdachten is.

Bent u ook geinteresseerd in de huidige situatie in Ter Apel? Lees dan ook het artikel hierover!

Meerdere locaties gefilmd met de Samsung Pro Plus micro SD kaart

Frits Van Eerd is opgepakt door de FIOD doordat er beelden zijn gemaakt met de DJI Mavic 3 en geheugenkaart. Deze geheugenkaart was de Samsung Pro Plus micro SD kaart.

Behalve het huis in Heeswijk-Dinther zijn elders in Nederland meerdere woningen en bedrijfspanden doorzocht. Het betreft een zeer grootschalig witwasonderzoek in de provincies Groningen, Drenthe en Noord-Brabant. Uit diverse media blijkt dat er in het Drentse Aa en Hunze een 58-jarige man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen. Aldus het FD zou het gaan om Theo E. uit Gasteren. Theo E. is een voormalig motorcrosser die bekend is bij de politie. Ook aanvallen elders in Nederland zijn met een DJI Mavic 3 voorzien van een Samsung Pro Plus geheugenkaart. Deze beelden van de micro SD kaart zijn intussen gedeeld met diverse media en zullen derhalve spoedig voor groter publiek te zien zijn.

Talloze documenten geregistreerd op een geheugenkaart tijdens het onderzoek

Er is veel bewijsmateriaal verzamelt door gebruik te maken van geheugenkaarten, zoals de Samsung Pro Plus micro SD kaart.

Op landelijk niveau werd al langere tijd onderzoek gedaan naar de witwaspraktijken. Hiervan zijn uiteraard geen beelden beschikbaar, maar wel zijn er veel geheugenkaarten gevuld met tal van bewijsmateriaal, veelal zal dit een zeer kwalitatieve geheugenkaart betreffen, zoals de Samsung Pro Plus micro SD kaart. Deze geheugenkaart staat bekend om de degelijke kwaliteit en hoge betrouwbaarheid. Daarnaast worden ze ook veel gebruikt in onderzoeken waarin gewerkt wordt met een drone om heimelijke maar legitieme opnames te maken. Hoge betrouwbaarheid is in dergelijke onderzoeken van groter belang dan een lage prijs van de geheugenkaart. Voor drones wordt er altijd gebruik gemaakt van een micro SD kaart. Voor camera’s echter vaak een SD kaart.

Witwassen met autohandel en sponsorcontracten

De topman van Jumbo, Frits Van Eerd, is al een lange tijd sponsor van Max Verstappen. Er zijn zelfs nog beelden op de Samsung Pro Plus micro SD kaart hiervan.

Het witwassen in dit onderzoek zou gebeuren via onroerend goed transacties, autohandel en sponsorcontracten in de motorcross sport. Ook zou er sprake zijn van btw-fraude. Algemeen bekend is dat Jumbo-topman Frits van Eerd fervent fan is van gemotoriseerde sporten waarbij Formule 1 zijn kindje is. Al vanaf het eerste uur was hij sponsor van o.a. Max Verstappen. Max was destijds nog een ukkie die bij zijn vader in de leer was. Tijdens deze lessen zijn oneindig veel beelden vastgelegd op een Samsung Pro Plus geheugenkaart, waarbij de DJI Mavic 3 uitgerust is met de Samsung Pro Plus micro SD kaart. Deze micro SD kaart is verkrijgbaar in verschillende capaciteiten met bijbehorende snelheden:

Type geheugenkaartCapaciteitMax leessnelheidMax schrijfsnelheid
Samsung Pro Plus micro SD kaart128GB160MB/s120MB/s
Samsung Pro Plus micro SD kaart256GB160MB/s120MB/s
Samsung Pro Plus micro SD kaart512GB160MB/s120MB/s
Samsung Pro Plus SD kaart64GB160MB/S120MB/s
Samsung Pro Plus SD kaart128GB160MB/s120MB/S
Samsung Pro Plus SD kaart256GB160MB/s120MB/s

Uit eerste berichten uit de media blijkt dat vermeende betrokkenheid van Jumbo topman Frits van Eerd sowieso volledig losstaat van de sponsorcontracten die betrekking hebben op F1 en Max Verstappen. Dit zal veel mensen een pak van het hart zijn, want de F1 is momenteel dermate populair in Nederland dat enige smet op dit paradepaardje van Frits van Eerd zeer gevoelig zal liggen bij een groot publiek. Recent nog heeft op het circuit in Zandvoort een spectaculaire race plaatsgevonden met Max Verstappen als grote winnaar. Tijdens deze race zijn prachtige opnames gemaakt met de DJI Mavic 3 voorzien van een Samsung Pro Plus micro SD kaart van de hoogste capaciteit. Van de gebruikte geheugenkaart zullen meerdere back-ups gemaakt zijn.

Binnenkort meer nieuws over ontwikkelingen rond de inval van de FIOD.